ARCHEOFILM a cena Pamiatky a múzeá, revue pre kultúrne dedičstvo

Slovenská archeologická spoločnosť pri SAV je poctená, že bola ako partner skvelého podujatia ARCHEOFILM ocenená cenou časopisu Pamiatky a múzeá, revue pre kultúrne dedičstvo.

 

VIAC TU: ARCHEOFILM uspel na udeľovaní cien Pamiatky a múzeá, revue pre kultúrne dedičstvo: Mestský ústav ochrany pamiatok v Bratislave (bratislava.sk)

Odborná porota Pamiatky a múzeá, revue pre kultúrne dedičstvo udelila cenu za Podujatie roka 2023 podujatiu, ktoré zorganizoval Mestský ústav ochrany pamiatok v Bratislave, OZ Priatelia Bratislavy, Firenze Archeofilm, Archeologia VIVA a vydavateľstvo Giunti: Medzinárodný filmový festival Archeofilm Bratislava. Archeológia – Umenie – Prostredie.
Zimná jazdiareň Bratislavského hradu privítala 2. októbra hostí, ktorých spájali pozoruhodné aktivity v oblasti ochrany kultúrneho dedičstva. Redakčná rada časopisu Pamiatky a múzeá, Slovenské národné múzeum a Pamiatkový úrad SR udelili výročné ceny v siedmich kategóriách za najvýznamnejšie aktivity za rok 2023. Udelených bolo celkovo sedem výročných cien. Redakcia však dostala až 111 nominačných návrhov.
Zimná jazdiareň Bratislavského hradu privítala 2. októbra hostí, ktorých spájali pozoruhodné aktivity v oblasti ochrany kultúrneho dedičstva. Redakčná rada časopisu Pamiatky a múzeá, Slovenské národné múzeum a Pamiatkový úrad SR udelili výročné ceny v siedmich kategóriách za najvýznamnejšie aktivity za rok 2023. Udelených bolo celkovo sedem výročných cien. Redakcia však dostala až 111 nominačných návrhov.
Už 33. ročník udeľovania cien sa niesol v duchu doby. Napriek okolnostiam, sa usporiadateľom podarilo pripraviť krásne podujatie a oceniť zaujímavé projekty. Kvalita každým rokom rastie a výsledky práce ľudí zapálených pre ochranu a propagáciu kultúrneho dedičstva sa naozaj profesionalizujú. Pri sledovaní užších nominácii sme viacerí boli vďační, že sme v porote nesedeli a nemuseli sme rozhodnúť o víťazovi.
 
Cenu v kategórii objav/nález/akvizícia získal nález gotického kalicha z 15. storočia (Kuková). 
V kategórii expozícia/výstava porota ocenila založenie Múzea vysťahovalectva z územia Slovenska do Severnej Ameriky – Kasigardy (Pavlovce nad Uhom, miestna časť Ťahyňa). 
V kategórii publikácia zvíťazila kniha Človek v čase a priestore. Pár slov o Homo sapiens sapiens.
Obnova Múzea Martina Benku v Martine bola porotou označená ako najlepšia obnova/adaptácia.
V kategórii reštaurovanie ocenili interiér a exteriér Kostola svätého Mikuláša v Sazdiciach. 
V kategórii podujatie ocenili zorganizovanie medzinárodného filmového festivalu o archeológii, umení a prostredí s názvom Archeofilm Bratislava. 
V kategórii audiovízia/multimédiá najviac presvedčil dokumentárny film Slovenskí archeológovia na Slovensku a v Nemecku III. Návrat kniežaťa domov. Mimochodom, vedeli ste, že aj na medzinárodnom festivale Archeofilm Bratislava získal prvú cenu dokumentárny film Slovenskí archeológovia na Slovensku a v Nemecku? Tvorcovia ho urobili výnimočne, preto si ho určite pozrite. 
 
Ocenenie projektu Archeofilm Bratislava prevzali Ivana Kvetánová, Margaréta Musilová, Kristína Šabíková a Marek Kováč. Za projektom Archeofilmu však stálo aj množstvo ďalších nadšených ľudí, ktorí videli prínos nášho projektu a podporili ho. 
Nad prvým ročníkom medzinárodného filmového festivalu Archeofilm Bratislava prevzal záštitu primátor hlavného mesta SR Bratislavy Ing. arch. Matúš Vallo. Partnerom podujatia boli Hlavné mesto SR Bratislava, Kino Mladosť, BKIS a Slovenská archeologická spoločnosť pri SAV. Prvý ročník bol organizovaný s finančnou podporou Hlavného mesta SR Bratislavy, Nadácie SPPBratislava Tourist Board, Ministerstva dopravy SR a dovolenka.sme.sk.
 
Veríme, že cena každému urobila každému z partnerov veľkú radosť a že v roku 2025 sa nám spoločne podarí latku na druhom ročníku Archeofilmu Bratislava prekonať, pretože kľúčom k prosperite spoločnosti je vzdelanie a my na MÚOPe chceme aj naďalej hľadať originálne spôsoby, ako približovať tému kultúrneho dedičstva širokej verejnosti, ako ju priblížiť každému jednému človeku.